Biografi

Herborg Kråkevik er født i Jondal i Hardanger og har vokst opp i et hjem preget av sang, musikk og en sterk familiær tradisjon i å parodiere bygdeoriginaler. Men med et glissent tilfang på publikum var det sauene som fikk glede av hennes første konserter. Etter å ha kuppet det lokale Tensing-koret, startet hun karrieren med å vinne Ungdommens Kulturmønstring i Hordaland i 1992.

Hun rakk også å medvirke i René Bjerkes kortfilm “Det Rare” før hun høsten 1994 ble tatt oppved Guildford School of Acting i England. Her tilbrakte hun kun ett skoleår før hun var tilbake i Norge og moret velstandsvettet av halve Vestlandet og noen heldige som fikk billetter i Oslo. For det var da hun traff gitaristen, komponisten og humoristen Kenneth Sivertsen at hun for alvor traff sitt publikum. Gjennom en fireårsperiode opplevde hun en formidabel suksess med deres cabaretsamarbeid, der hun fikk spille ut hele sitt
register av musikalitet og komikk.

I 1995 høstet hun stor anerkjennelse for sin selvkomponerte forestilling “Haugtussa” basert på Arne Garborgs diktsyklus. Et prosjekt som også resulterte i albumet “Mi Haugtussa” og turné. Året etter ble hun hentet til Den Nationale Scene i Bergen der hun fikk sitt definitive gjennombrudd som skuespiller i rollen som Eliza Doolittle i “My Fair Lady”. En presentasjon som gav berettiget bakoversveis hos både publikum og kritikere, foruten å sørge for rekordbesøk for teateret.

Herborgs album “Herborgs Verden”  solgte til platina (over 50 000 eksemplarer) og ble
Spelllemannprisnominert, en stor bragd for en debutant. Albumet “Kråkeviks Songbok” som hun laget i samarbeid med Trondheimsolistene kom i 2000. Herborg produserte albumet sammen med Bjørn Nessjø. Et samarbeid som må kalles vellykketfor 6 ´erne trillet opp fra anmelderfronten. “Kråkeviks Songbok” solgte i 225 000 eksemplarer og for dette albumet ble hun Årets Spellemann under Spellemannsprisen 2000.

Med forestillingen “Eg og Edith” turnerte Herborg i Norge med sin tolking av Edith Piafs sanger. Albumet “Eg og Edith” kom i 2002, og solgte til platina. De senere år har Herborg spilt i flere teateroppsetninger; “Victoria” på Oslo Nye Teater i 2004, “Funny Girl” på Den Nationale Scene i 2005 og “Kærlighedens Farve” på Odense Teater i 2006.
Alle forestillingene har vært salgssuksesser, og i Danmark blir Herborg omtalt som superstjerne.

Forestillingen “Herborg & Hope”,  et samarbeid med Christine Hope. Forestillingen har spilt for fulle hus i Bergen og Oslo i 2006, og de turnerte med forestillingen i 2007.
I 2008 kom albumet “Annleis enn i går“. Albumet solgte til gull i løpet av et par måneder.

Albumet “Kvar ein dag” ble utgitt i 2009. Her samler hun noen av sine kjæreste salmer i en egen tolkning.

I 2011 satte hun opp “Kjære landsmenn” på Det Norske Teatret. Hun ble nominert i fire kategorier til Komiprisen for denne forestillingen og fikk Komiprisen for beste forestilling og beste humornummer! Regissør Erik Ulfsby. I 2011 kom også albumet “Alltid i mitt sinn” – med sanger fra forestillingen.  Forestillingen ble spilt for fulle hus også i 2012, og våren 2013.

Albumet “Jul i Stova” utgitt høst 2012, solgte 75 000 eksemplarer.  Forestillingen “Jeg trenger å slå med vingene” – Skram vs Kråkevik hadde premiere på Festpillene i Bergen i juni 2012. Regissør Morten Borgersen. Forestillingen har Oslo premiere i september 2013.

Siden 2015 har hun jobbet mye med å skape den rette stemningen mot jul. “Juleroser” har gitt mange en fantastisk opplevelse av Herborg på sitt beste. Både i 2019 og 2020 kom det nye utgivelser av “Juleroser”
I år tar hun “Juleroser” til scenen og sammen med tre av Landets fremste symfoniorkestre fremfører hun «Juleroserkonsert» på en lengre turné i desember.

Hennes artistiske register har blitt behørig applaudert av et usedvanlig samstemt kritikerkorps enten hun står på scenen med sine elleville parodier eller er såkalt seriøs skuespiller og sanger. Allsidigheten er hennes unike styrke og hun oppviser en bredde og musikalske referanser som gjør henne til en stor artist.
Å kunne gi Redd barna og Plan støtte, betyr mye for henne.